Üzemeltető: Blogger.

Korábbi bejegyzések

Labels

Find Us On Facebook

Labels

Random Posts

Social Share

Events

Popular Posts

Recent comments

Random Posts

?max-results=10">More
');
    ?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb\"><\/script>");
?max-results=10">More');
?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb1\"><\/script>");

Elkészítették Harry Potter láthatatlanná tévő köpenyét

Olyan háromdimenziós köpenyt hoztak létre német és brit kutatók, amellyel láthatatlanná tettek egy tárgyat - számolt be róla az amerikai Science tudományos magazin csütörtökön. A felfedezés nyomán lehetségessé válhat a jövőben, hogy nagyobb objektumokat is láthatatlanná tegyenek, bár a kutatók hangsúlyozzák, hogy jelenleg még nem foglalkoznak a további alkalmazásokkal.

A Karlsruhe-i Technológiai Intézet és az Imperial College London kutatói úgynevezett metaanyagból készítették el a köpenyt. A metaanyagok különleges optikai tulajdonságokkal bírnak, amelyek segítségével eltérítik a látható fényt. Tolga Ergin és munkatársai tanulmányukhoz fotonikus kristályokat használtak, amelyek szerkezete farakásra hasonlított. A "varázsköpeny" segítségével eltüntettek egy dudort arany felületen, ami kicsit ahhoz hasonlít, amikor egy apró tárgyat eldugnak a szőnyeg alá, majd a kidudorodást és a szőnyeget is eltüntetik.

Magát a "köpenyt" speciális lencsékből alkották meg, amelyeknek sajátossága, hogy részlegesen elhajlítják a fény hullámait. Így térítették el a fényt attól, hogy a dudorról szóródjon vissza. "Ez nagyon izgalmas, mert az ember mindig is tanakodott azon, miként válhatna láthatatlanná vagy tehetne szert egy láthatatlanná tévő köpenyre. Ez az első bizonyíték az alapelvre. Azt mutatja, hogy a technika működik" - hangsúlyozta Ergin.

Hozzátette azonban, hogy sok évbe telik, mire egy ember, autó vagy harckocsi nagyságú tárgyat el lehet majd tüntetni a technikával. Mint kiemelte, a transzformációs optika területén különböző eszközökre születtek már javaslatok, amelyekkel megvalósítható lehet a dolgok eltüntetése, láthatatlanná tétele. Úgy véli azonban, hogy bár a lehetőségek tára igen széles, nem lehet megmondani, melyik megközelítést igazolja a jövő.

About Grácia Roxfort

0 coment�rios:

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

Popular Posts

Most Popular