Üzemeltető: Blogger.

Korábbi bejegyzések

Labels

Find Us On Facebook

Labels

Random Posts

Social Share

Events

Popular Posts

Recent comments

Random Posts

?max-results=10">More
');
    ?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb\"><\/script>");
?max-results=10">More');
?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb1\"><\/script>");
Érdekesség

Harry Potter - Te is rettegni fogsz!

A világtörténelem legtöbb pénzt termelő varázslójának filmes kalandjai rohamosan a végükhöz közelednek: a csúnya kamasszá cseperedő Harry dupla utolsó részben próbálja lenyomni a Sötét Nagyurat. Vélemény.

Hét könyvből hét film készül, de a hetedik mégsem az utolsó, mi az? A Harry Potter-franchise, amelynek alkotói úgy döntöttek, hogy az utolsó regényt nem egy, hanem két részben viszik filmre, melyből az elsőt most, a másodikat jövő nyáron láthatjuk majd a mozikban. Tették mindezt a saját jól felfogott érdekükben, hiszen mégiscsak jobb nyolc aranytojást tojó tyúk, mint hét, nem igaz? Ugyanakkor azonban a döntésük szerencsésnek bizonyult a film minősége szempontjából is, hiszen így nem kellett annyira megnyirbálni a történetet az adaptáció során, mint a korábbi filmek esetében, ahol visszatérő problémát jelentett a cselekmény vázlatossága.

Nos, a Halál ereklyéi esetében szó sincs bakugrásokról a sztoriban, és még a személyes szálak is szépen szövődnek a nagyra nőtt szereplők között. Akik tényleg nagyon megváltoztak a sorozat indulása óta, és ez hozott jót is, rosszat is. Hermione módfelett csinos csaj lett, Ron karakteres arcú srác - Harry pedig egy totálisan jellegtelen fejű, csapott vállú, csúnya kamasz. Jó, hát nem tudhatták előre... Ami még rosszabb, hogy a színészi képességek terén is neki jutott a legkevesebb, és ez feltűnő tud lenni, ha a mellékszerepekben a brit szigetek színészválogatottja brillírozik. Érezhetően ezt látják az alkotók is, és részről részre egyre kevesebbet építenek Daniel Radcliffe színészi jelenlétére - ezt pedig erre a részre odáig sikerült fejleszteni, hogy tényleg jól működik minden így is.

Mert ez az utolsóelőtti/utolsó rész rendkívül szórakoztató darab, a két és fél órás játékidő hamar elröppen. Megfelelő ritmusban érkeznek az akciók és a poénok, a feszült és az érzelmes pillanatok, és a látványra sem lehet semmi panasz - akkor sem, ha végül ez a rész még nem 3D-ben került a mozikba a stúdió döntése nyomán, és ezt a truvájt meghagyták csupán az utolsó-utolsó résznek. Ami talán mégis hagyhat némi hiányérzetet a nézőben, az a film vége, hisz egy félbehagyott történetet látunk. Úgyhogy aki nem akarja megnézni a nyolcadik filmet, annak nem sok értelme van beülni a moziba (se annak, aki nem ismeri az előzményeket, mert hét film alatt azért már túl sok háttérinformáció halmozódott fel).

Ha pedig már arról esik szó, kinek ajánljuk és kinek nem, akkor azt le kell szögeznünk, hogy ez már messze nem egy gyerekfilm. A Harry Potter-széria annak idején ifjúsági kalandfilmként indult, erre a hangvételre lőtte be az első rész rendezője, Chris Columbus. Aztán jöttek a rendezőcserék, és a harmadik epizódot dirigáló Alfonso Cuarón sötétebbre vette a film stílusát, ami jól is állt neki, bár talán a regények világához kevésbé passzolt. Az utóbbi három részt (és majd a nyolcadikat is) rendező David Yates a Cuarón-féle stílust vitte tovább (közben becsúszott egy Mike Newell rendezte kevésbé komor epizód is), igaz, kevesebb fantáziával.

Párhuzamosan pedig a regények története is egyre fenyegetőbb, egyre félelmetesebb lesz, jelen epizódban már hőseink magányosan, számkivetve bolyonganak egy náci korszakot erősen megidéző világban. Hol van már a varázslóiskola kandallójának melege és Dumbledore nagypapa-szakálla? A Harry Potter és a Halál ereklyéi már nem más, mint tini-fantasy-horror, és ezen műfajok kedvelőinek ajánlott. Gyerekeknek nem.


Harry Potter és a Halál Ereklyéi Trailer

About Grácia Roxfort

0 coment�rios:

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

Popular Posts

Most Popular