Üzemeltető: Blogger.

Korábbi bejegyzések

Labels

Find Us On Facebook

Labels

Random Posts

Social Share

Events

Popular Posts

Recent comments

Random Posts

?max-results=10">More
');
    ?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb\"><\/script>");
?max-results=10">More');
?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb1\"><\/script>");
Érdekesség

5 Harry Potter varázslat, ami a valóságban is működik


A minap egy e-mailen érkezett kérdésre írt válaszomban azt vettem észre, hogy a tanácsok között nem csak egy, de rögtön két olyat is sikerült írnom, amit akár Harry Potter is tanácsolhatott volna. Hiába, nincs olyan messze a varázsvilág, és ugye tudjuk, hogy van valamink, ami Voldemortnak nincs: orrunk. Ja, nem, a szeretet meg a barátság. :) De vajon más varázslatok, varázstárgyak is működnek a muglik földjén? Naná! Sajnos nem tudok levelet küldeni mindenkinek, hogy felvették a Roxfortba, de azért muglinak sem olyan rossz lenni, ha tudod a trükköket. ;)

Ha támaszra van szükséged: Expecto Patronum!

A sok inspiráló mondás, miszerint What Would ____ Do? (Mit tenne ____?, a vonalra tetszés szerint kerülhet Audrey Hepburn, Gandhi vagy Chuck Norris) lényegében egy patrónusvarázslat. Megidézel valakit (milyen jó ez a magyar szó, ez is egészen varázslatos!), és elképzeled, hogy ő mit tenne, hogyan viselkedne, mit mondana. Nyilván konkrétan nem tudhatod, hogy mi történne, hiszen nem ismered (főleg, ha fiktív szereplőről van szó), de a fejedben hozzá társított tulajdonságok adhatnak magabiztosságot és erőt ahhoz, hogy kiállj magadért, és ne engedd, hogy az aktuális “dementorod” leszívjon. Hogyan beszélne Tony Stark a bulizós szomszédaival, akiktől nem tud aludni? (Most tekintsünk el attól, hogy közéjük áll tombolni. :D) Hogyan viselkedne Sherlock Holmes egy károgó, beszólogató emberrel? (Keress magadnak egy Watsont, akivel utána otthon kidühöngheted magad.) Mit mondana egy állásinterjún, telefonálás közben, az első randin, a közgyűlésen Lizzy Bennet? Leslie Knope? Judy Garland? Rachel Berry? Janeway? Meryl Streep? Válaszd ki azokat a figurákat, akikhez ilyen helyzetekben fordulhatsz, és össze is gyűjtheted, hogy milyen tulajdonságok tetszenek bennük: magabiztosak, határozottak, kedvesek, kiállnak az igazukért, nem támadnak, de nem is hagyják magukat sárba tiporni. Aztán már csak nem szabad elfeledkezned róla, hogy mikor kit kell megidézned.

 

 Ha túl sok minden foglalkoztat

Tele van a fejed, stresszelsz, ideges vagy, akkor fogj egy papírlapot, és kezd rá felírni, hogy mi az, ami mostanában aggaszt, illetve minden olyan teendőt, amit meg kéne csinálnod. Nem kell gondolkodni, csak írj folyó írással. Amellett, hogy a feszültség jó részétől meg tudsz így szabadulni, a jegyzeteidből könnyű lesz összeállítani egy akciótervet, teendő-listát. Jelöld be azokat a területeket, amelyek a te hatókörödbe tartoznak, tehát rajtad múlik, hogy máshogy legyen, és nem külső tényezőktől függenek – ami mások érzelmei, mások viselkedése, mások döntése, az ellen vagy azért úgysem tudsz tenni, tehát kár görcsölni rajtuk. A saját dolgaidat írd át egy tiszta papírlapra, és rendezd fontossági sorrendbe. Ha van határidő, azt is jegyezd fel. Ami a legsürgősebb, legfontosabb, az legyen elöl, azzal kezdj. A többi várhat — így szép sorban tudsz majd haladni, és nem lesz annyira kaotikus minden, és nem bénít meg a teendők sokasága.
A szép emlékeket is megőrizheted így: ha rendszeresen fotózol, naplózol, gyűjtsd össze füzetekbe az élményeket, ragassz melléjük belépőjegyeket, készíts rajzokat, leírásokat, így a Merengőhöz hasonlóan valóban át tudod adni az emlékeid hangulatát az utódoknak.

Ha nem tudsz lelazulni

A mumusvarázslat abszolút hasznos az életben is. Előadóknak szokták javasolni, hogy ha nagyon be vannak tojva attól, hogy tömeg előtt beszéljenek, képzeljék el meztelenül a közönséget. Ez nem biztos, hogy mindenkit ellazítana, de Piton Neville nagymamájának a szerelésében már jobb inspiráció lehet. Izgulsz, lámpalázas vagy, esetleg a vizsgáztató tanár puszta látványától berezelsz? Lásd meg az emberi oldalát: képzeld el reggel fogmosás közben, vagy hogy milyen lehet az unokáival. Máris nem olyan ijesztő és mindenható, akitől rettegni kéne. Ha pedig ez nem megy, mert ellenszenves illetőről van szó, nyugodtan elképzelheted őt is Neville mamájának öltözve. :)

Kalandra vágysz? Jöhet a Mindenízű Drazsé!

Bogoly Berti Mindenízű drazséja olyan, mint amilyennek Forrest Gump anyukája definiálta az életet: sosem tudod, milyen ízt húzol. Ha úgy érzed, megrekedtél a napi rutinban, változtass! Próbálj ki olyan dolgokat, ahol megjósolhatatlan, hogy mi fog történni: néha a legprecízebben kigondolt elvárásoknak is ellent tud mondani a valóság, és milyen jól teszi! Ne betonozd be az ízlésedet! Inkább tágítsd a horizontodat, és a jól bevált elfoglaltságok mellett időnként keress új helyzeteket, új kedvenceket — legyen szó filmről, zenéről, vagy hobbiról. Imádod a csoportos edzéseket? Menj el futni! Oda vagy az olasz konyháért? Próbáld ki a thai-t! Felejtsd el az előítéleteket és a sznobériát: engedd magad meglepni!

Hol vagy és hova tartasz? Nézz Edevis tükrébe!

Edevis tükre nem a jövőt mutatja meg, hanem szíved leghőbb vágyát. Te mit látnál benne, ha elé állnál? Nyaralást? Szép otthont? Családot? Saját irodát? Valamit a múltból? Lehet, hogy olyan dolgot látsz, ami már teljesült, csak a hétköznapi rohanásban megfeledkeztél róla, hogy igazából ezért gürizel, itt van, és még csak ki sem élvezed.
Ha egy még beteljesületlen dologról van szó, próbáld meg kielemezni, hogy a látvány pontosan mit jelent számodra – önállóságot, nyugalmat, eredményeket, egészséget? Milyen szinten tudod megvalósítani itt és most, illetve milyen lépéseket tudsz érte tenni, hogy a látott formában megvalósuljon? Egyáltalán az az út, amelyen most vagy, oda vezet? Egybevág az álmaiddal az, amivel most foglalkozol, vagy csak eltérít?

És ami sajnos nem létezik, de jó lenne…


  • Hopp-por — egyfolytában utazhatnánk, bár kéne hozzá egy kandalló is. Igaz, amennyit utazáson spórolnánk, abból kijönne egy kandalló. :)
  • Reparo és Magifix bűbájok — minden megjavul magától? Újabb spórolási lehetőség! De még a mugli verzió sem rossz, az is spórol, ha a javítás miatt nem kell teljesen újat venni.
  • Nefeleddgömb — igaz, egy jegyzetfüzet pótolhatja, csak fel kell írni bele mindent, aztán nem elfelejteni a belenézést. :)
  • Időnyerő — azt hiszem, tudnánk mire használni, de helyette inkább meg kell tanulnunk a hatékony munkát és azt, hogy ne vállaljuk túl magunkat.
  • About Grácia Roxfort

    0 coment�rios:

    Megjegyzés küldése

    Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

    Popular Posts

    Most Popular