Üzemeltető: Blogger.

Korábbi bejegyzések

Labels

Find Us On Facebook

Labels

Random Posts

Social Share

Events

Popular Posts

Recent comments

Random Posts

?max-results=10">More
');
    ?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb\"><\/script>");
?max-results=10">More');
?orderby=published&alt=json-in-script&callback=mythumb1\"><\/script>");
J.K.Rowling

J.K. Rowling hagyja abba az írást!

J.K. Rowling hagyjon fel az írással, és inkább élvezze a millióit – nagyjából ezt javasolja a Harry Potter-szériával híressé vált írónőnek egy másik brit szerző, Lynn Shepherd. A főleg misztikus-romantikus regényeiről ismert szerző szerint legfőbb ideje lenne, ha Rowling továbbra is csak gyerekeknek vagy a saját szórakoztatására írna, és arra kéri: lehetőleg ne írjon több felnőtteknek szánt regényt, és hagyja a többi írót is „levegőhöz jutni”. 

Shepherd a Huffington Postban közzétett nyílt levelében elismeri, hogy nem olvasott egyetlen oldalt sem a Harry Potterből, a filmeket sem látta, és annak idején cikinek gondolta, hogy felnőttek is olvassák a sorozatot, amikor annyi egyéb könyv lenne, amivel „jobban stimulálhatnák” az agyukat. Ez azonban annyira még nem bántotta az írónőt, az Átmeneti üresedés megjelenése azonban már eléggé kiakasztotta. Nem csak arról van szó – írja –, hogy a körülötte csapott felhajtás túlzó volt, vagy hogy a regény nem egy mestermű, ennek ellenére mégis iszonyú sokat eladtak belőle. Lynn Shepherdet az bántotta, hogy Rowling könyve minden mást kiszorított, vagy, ahogy ő fogalmaz: kiszívta az oxigént a teljes kiadói és olvasói közegből. Ugyanez megismétlődött a The Cuckoo's Calling című krimivel, amely először álnév alatt jelent meg, de miután kiderült, hogy Rowling a könyv valódi szerzője, a kritikai rovatokban, az eladási listákon és a könyvesboltok polcain minden mást a háttérbe szorított, megnehezítve ezzel a többi szerző dolgát. 

Shepherd arra kérte Rowlingot, gondoljon azokra a szerzőkre, akik nem tudják meglendíteni varázspálcájukat, hogy a könyvükből egyetlen éjszaka leforgása alatt bestsellert csináljanak. Írjon inkább gyerekeknek vagy a saját szórakoztatására, de ami a felnőtteknek szánt műveket illeti, inkább élvezze a vagyonát, fürdőzzön a rajongói szeretetében, és hagyja, hogy a többi író is egy kis levegőhöz jusson. 

Az írónő felhívása persze reakciók egész sorozatát indította be. Nathan Scalia a Lit Reactoron nevetségesnek nevezte Shepherd érveit, melyeket Larry Correia fantasy-író egyenesen lúzerdumaként aposztrofált. Utóbbi szerint ugyanis Rowling azzal, hogy keres egy dollárt, nem Shepherdet rövidíti meg. Szerinte éppen ellenkezőleg: Rowling kitágította a piacot, és még több olvasót szerzett a fikció műfajának, ezzel pedig ahelyett, hogy kivett volna, több pénzt tett be a Shepherdhez hasonló szerzők zsebébe. 

Shepherd nyílt levele egyértelműen a visszájára sült el, amit mi sem bizonyít jobban, mint az az egycsillagos olvasói értékelés, melyet az Amazonon az egyik könyvére kapott. „Nem olvastam ezt a könyvet, de a szerző Huffington Post-os cikke egy dolgot megtanított nekem, mégpedig, hogy nem kell elolvasnod ahhoz egy könyvet, hogy meg tudd ítélni azt” – vág vissza a bejegyzés – vélhetően erősen Harry Potter-rajongó – írója.

Forrás: BBC

About Grácia Roxfort

0 coment�rios:

Megjegyzés küldése

Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal

Popular Posts

Most Popular